SLAPEN
Het moet iets fijns zijn, je rust en ontspanning tegelijk. Goed slapen geeft rust in je hoofd, energie en het gevoel dat je de dag aankan.
We slapen allemaal wel eens een nachtje slecht of net iets te weinig. Over het algemeen komen we dan de dag erna wel door. We doen het wat kalmer aan en s'avonds gaan kruipen weer lekker op tijd in bed.
Ik kan gelukkig over het algemeen zeggen dat ik mijn gehele leven altijd wel goed geslapen heb(mits de dagen waar ik net iets te veel alcohol had gedronken in mijn jongere jaren)
De tijd dat ik echt slecht sliep was de periode dat ik onregelmatig werkte. Ik moet erbij zeggen dat de slaapproblemen begonnen nadat ik moeder was geworden. Een baby dwingt structuur af en dan onregelmatige diensten draaien was voor mij killing.
Na een nachtdienst viel ik als een blok in slaap om half 8, maar om 11 uur was ik wakker. Klaar wakker. Ik kon nier meer slapen. Mijn lichaam en hoofd waren moe maar ik kon niet meer slapen. Mijn hoofd en lichaam waren de structuur kwijt.
Daar stond ik dan op het schoolplein, wachtend op mijn zoon, met allemaal watten in mijn hoofd duf voor mij uit te kijken en mijzelf door de dag heen te slepen. En als ik net een beetje herstelt was omdat ik weer 2 vroege diensten had gedraaid, BAM daar kwam weer die nachtdienst die alles weer verstoorde bij mij.
Wat heb ik mij ongeveer 3 jaar lang ellendig gevoeld. Altijd moe en alles (het leven) ging allemaal langs mij heen. Ik was moe, slechte concentratie en ik was niet te genieten. Ook was het niet bevorderlijk voor mijn darmen.
Ik ben van mening dat als ik dit niet veranderd had dat ik een slaap probleem had gecreëerd bij mijzelf.
Gelukkig heb ik nu regelmaat in mijn slaap patroon, maar heel veel mensen hebben dit niet.
1 op de 4 mensen heeft slaapproblemen. Denk daarbij aan moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Deze slaapproblemen geven een indicatie van de kwaliteit van slaap. Vergeleken met mannen hebben meer vrouwen problemen met slapen (29% versus 21%).

Slecht slapen kan verschillende pijnpunten met zich meebrengen, die een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Hier zijn enkele belangrijke pijnpunten en hun effecten:
Pijnpunten:
-
Vermoeidheid: Mensen met slaapstoornissen ervaren vaak lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Dit kan leiden tot een algeheel gevoel van uitputting en gebrek aan energie.
-
Concentratieproblemen: Slecht slapen heeft invloed op de cognitieve functies, zoals aandacht en concentratie. Dit maakt het moeilijk om taken uit te voeren, vooral bij werk of studie.
-
Slechte stemming: Slaaptekort is vaak gerelateerd aan stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, angst en zelfs depressie. Dit kan leiden tot sociale problemen en isolatie.
-
Fysieke gezondheidsproblemen: Chronisch slecht slapen kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hartziekten en een verzwakt immuunsysteem.
-
Werkprestaties: Verminderde concentratie en verhoogde vermoeidheid kunnen de productiviteit op het werk verlagen, wat kan leiden tot stress en mogelijke verliezen in de carrièremogelijkheden.
-
Relatieproblemen: Slaapstoornissen kunnen ook de kwaliteit van persoonlijke relaties beïnvloeden. Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen kunnen leiden tot conflicten met vrienden, familie en partners.
-
Risico op ongelukken: Verminderde alertheid door slaaptekort kan leiden tot een verhoogd risico op ongelukken, zowel thuis als op de werkplek, en vooral in het verkeer.
En dan nu de tips om toch weer lekker te kunnen slapen. Slaap is je herstel van je lijf en hoofd. Als dit niet in balans is dan is niks meer in balans.
Een extra ondersteuning bij het slapen kan een spijkermat zijn. De mat is bedekt met een serie van kleine spikes die bedoeld zijn om drukpunten in het lichaam te stimuleren. Veel mensen beweren dat het liggen op een spijkermat verschillende voordelen heeft, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlichten van spierpijn.
Gebruik van een spijkermat voor slapen
Voor gebruik tijdens de slaap is het belangrijk om te experimenteren met hoe je de mat wilt toepassen. Hier zijn enkele tips:
-
Korte Sessies: Begin met korte sessies van 10-20 minuten op de spijkermat, bij voorkeur in een comfortabele omgeving. Hierdoor kun je wennen aan de sensatie.
-
Gebruik bij Bedtijd: Veel mensen vinden het prettig om de spijkermat te gebruiken vlak voor het slapengaan, omdat het hen helpt te ontspannen en zich klaar te maken voor de nacht.
-
Comfortabel Voorwerp: Je kunt een dekentje of een dunne matras over de spijkermat leggen om de ervaring wat minder intensief te maken, vooral als je het nog maar net probeert.
-
Luister naar je Lichaam: Elk lichaam is anders, dus let goed op hoe je je voelt tijdens en na het gebruik van de spijkermat. Als het ongemakkelijk aanvoelt of pijn doet, stop dan met het gebruik.
- Erg fijne spijkermatten zijn die van BrellaVio. Mocht je overwegen om een spijkermat aan te schaffen gebruik dan de link en je krijgt 10% korting.
- Hier zijn nog enkele tips om beter te slapen:
-
Creëer een slaaproutine: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit helpt je biologische klok te reguleren.
-
Zorg voor een comfortabele omgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Overweeg het gebruik van verduisteringsgordijnen, oordopjes of een slaapmasker.
-
Beperk schermgebruik voor het slapengaan: Het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan je slaap verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapen gaan schermen te vermijden.
-
Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging kan helpen om beter te slapen, maar probeer zware training vlak voor bed te vermijden.
-
Vermijd cafeïne en alcohol: Beperk de inname van cafeïne, vooral in de namiddag en avond. Alcohol kan je slaapcyclus verstoren, dus drink dit met mate.
-
Creëer een ontspannende bedtijdroutine: Neem de tijd om te ontspannen voor het slapengaan. Dit kan meditatie, lezen of een warm bad zijn.
-
Let op je dieet: Eet lichte maaltijden in de avond en vermijd zware of pittige gerechten vlak voor het slapen.
-
Beperk dutjes: Als je het gevoel hebt dat je overdag moet dutten, beperk dan de tijd tot 20-30 minuten en doe dit in de vroege namiddag.
-
Zoek professionele hulp indien nodig: Als je regelmatig moeite hebt met slapen of slaapapneu vermoedt, overweeg dan om een arts of slaapdeskundige te raadplegen.
-
Probeer ademhalingsoefeningen of meditatie: Het kan helpen om je geest te kalmeren en je te ontspannen voor het slapen gaan.
Door deze tips toe te passen, vergroot je de kans op een goede nachtrust. Slaap lekker!
Reactie plaatsen
Reacties
Uit mijn eigen ervaring:
- maak jezelf overdag of in de vroege avond moe door lichamelijke activiteit. Ondanks dat je al moe bent door slecht slapen dit wel doen en het ritme hierdoor doorbreken.
- in de avond alleen TV of telefoon, beide is funest. Op tijd, uur voor het slapen helemaal niet meer.
- blauw licht op de telefoon kun je uitschakelen
- soms bij heftige stress momenten kan 1 glas (maximaal) alcohol gedurende maximaal 2 avonden achter elkaar soms helpen. Dit is niet voor continue stress maar kan bij een heftige gebeurtenis.
Succes iedereen. Schijf uit eigen ervaring en weet hoe lastig het kan zijn!
Groetjes, Edith